Setiausaha IMDB berkata mengenali Jho Low sebelum memegang jawatan TIA yang terdahulu

Malaysia Post
2 min readMay 14, 2022

Setiausaha syarikat bagi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan pendahulunya Terengganu Investment Authority Berhad (TIA) pada masa lalu hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa beliau berkenalan dengan Low Taek Jho sebelum menjadi setiausaha syarikat untuk TIA pada 2009.

Lim Poh Seng, 51, berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-18 dalam perbicaraan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1MDB.

Lim ialah pengurus besar B&M Consultancy Services Sdn Bhd dan menyelia operasi harian firma yang menyediakan perkhidmatan kesetiausahaan korporat, dan telah berkhidmat dengan firma ini sejak 1999.

Ditanya oleh peguam Najib Wan Aizuddin Wan Mohammed bagaimana perkenalannya dengan Low bermula, Lim menjelaskan: “Dia mendekati kami untuk memberikan beberapa perkhidmatan korporat kepada beberapa syarikat yang dia cadangkan.”

Walaupun Lim berkata beliau tidak dapat mengingati tahun Low telah memberikan syor sedemikian atau syarikat mana yang disyorkan olehnya, beliau mengesahkan bahawa ini adalah sebelum beliau mula bekerja dengan TIA.

Wan Aizuddin: Adakah pertunangan oleh Low Taek Jho ini sebelum atau selepas anda memulakan perkhidmatan dengan TIA?

Lim: Sebelum ini.

Wan Aizuddin: Jadi sebelum anda terlibat dengan TIA, anda sudah pun berkenalan dengan Encik Low Taek Jho?

Lim: Untuk ingatan saya yang samar-samar, ya.

Sebelum TIA diperbadankan secara rasmi sebagai sebuah syarikat pada Februari 2009 dan, Lim mengesahkan bahawa beliau telah menghadiri salah satu mesyuarat jawatankuasa pemandu TIA yang telah diadakan, selepas diminta oleh Low untuk hadir. (Jawatankuasa pemandu TIA telah dibentuk pada akhir 2008 untuk membincangkan penubuhan TIA.)

Wan Aizuddin: Bolehkah anda beritahu mahkamah ini bagaimana anda terlibat dengan jawatankuasa pemandu TIA?

Lim: Jika saya ingat, Low Taek Jho meminta saya hadir dan mengambil minit.

Lim bagaimanapun berkata beliau tidak dapat mengingati apabila ditanya sama ada beliau mengenakan sebarang bayaran untuk perkhidmatan menghadiri dan merekod minit mesyuarat itu, atau sama ada beliau telah meminta butiran lanjut mengenai jenis mesyuarat itu.

Walaupun Lim berkata beliau tidak dapat mengingati tahun Low telah memberikan syor sedemikian atau syarikat mana yang disyorkan olehnya, beliau mengesahkan bahawa ini adalah sebelum beliau mula bekerja dengan TIA. — Gambar melalui Facebook

Walaupun Lim berkata beliau tidak dapat mengingati tahun Low telah memberikan syor sedemikian atau syarikat mana yang disyorkan olehnya, beliau mengesahkan bahawa ini adalah sebelum beliau mula bekerja dengan TIA. — Gambar melalui Facebook

Mengesahkan bahawa beliau telah membantu dalam memasukkan TIA pada Februari 2009, Lim menegaskan bahawa bukan individu yang melantiknya sebagai setiausaha syarikat TIA dan sebaliknya keputusan kolektif oleh lembaga pengarah TIA.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com