SPRM kata diberi kuasa untuk menyiasat mana-mana ‘pegawai kerajaan’

Malaysia Post
2 min readApr 29, 2022

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menegaskan hakim di negara ini juga berada di bawah bidang kuasa penjawat awam dan badan kawal selia itu mempunyai kuasa untuk menyiasat mereka atas sebarang dakwaan salah guna kuasa.

Ini berikutan kritikan yang memuncak berhubung siasatan terhadap dakwaan rasuah hakim Mahkamah Rayuan Datuk Nazlan Mohd Ghazali baru-baru ini yang telah mencetuskan perdebatan di kalangan penggubal undang-undang dan juga persaudaraan undang-undang.

Dalam satu kenyataan, SPRM berkata bahawa ia telah diberi kuasa untuk menyiasat dakwaan sedemikian di bawah Akta SPRM 2009, termasuk “pegawai badan awam” seperti yang ditakrifkan dalam Seksyen 3 Akta itu.

Akta itu berbunyi: “seorang pegawai badan awam ertinya mana-mana orang yang menjadi anggota, pegawai, pekerja atau pekhidmat badan awam, dan termasuk anggota pentadbiran, ahli Parlimen, ahli sesuatu Negeri. Dewan Undangan Negeri, hakim Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan atau Mahkamah Persekutuan, dan mana-mana orang yang menerima apa-apa saraan daripada dana awam, dan, di mana badan awam itu adalah perbadanan tunggal, termasuk orang yang diperbadankan sedemikian”.

SPRM juga menegaskan bahawa ia telah menyiasat hakim lain pada masa lalu dengan kertas siasatan mereka dihantar ke Jabatan Peguam Negara (AGC) dan menegaskan ia adalah amalan biasa.

“Selaras dengan prinsip pengasingan kuasa, selepas semua siasatan selesai, kertas siasatan dirujuk kepada AGC untuk memutuskan sama ada hendak mendakwa atau tidak,” katanya.

SPRM berkata tiga laporan telah difailkan berhubung kes Nazlan — pada 15 Mac serta 23 dan 27 April — dan mengekalkan siasatannya masih di peringkat awal.

“Apabila siasatan dimulakan terhadap mana-mana individu, ia tidak bermakna individu tersebut telah melakukan kesalahan. Dengan itu, SPRM meminta orang ramai membenarkan siasatan dijalankan,” katanya.

Badan Peguam Malaysia pada hari Selasa juga berkata bahawa siasatan SPRM terhadap Nazlan adalah tidak berperlembagaan.

Presidennya, Karen Cheah Yee Lynn berkata, siasatan itu melanggar doktrin pengasingan kuasa dan turut menjejaskan kebebasan badan kehakiman.

Nazlan membuat laporan polis minggu lepas berhubung artikel berita yang mendakwa dia disiasat kerana wang yang tidak dapat dijelaskan dalam akaun banknya.

Nazlan adalah hakim perbicaraan yang mensabitkan dan menjatuhkan hukuman terhadap bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak atas tujuh pertuduhan berkaitan dana RM42 juta milik SRC International.

Disember lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan itu. Rayuan terhadap sabitan itu sedang menunggu di hadapan Mahkamah Persekutuan.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com