Terbuka Malaysia: Permulaan hebat untuk Aaron Chia-Wooi Yik

Malaysia Post
2 min readJun 30, 2022

Pasangan beregu lelaki terkemuka negara Aaron Chia-Soh Wooi Yik membalas dendam atas kekalahan pusingan kedua mereka pada Terbuka Denmark 2021 di tangan Akira Koga-Taichi Saito dengan menyingkirkan pasangan Jepun pada pusingan pembukaan Kejohanan Badminton Terbuka Malaysia 2022 hari ini .

Pilihan kelima Aaron-Wooi Yik mengatasi beberapa detik cemas untuk menewaskan pasangan bukan pilihan Jepun itu 21–18 pada perlawanan pembukaan.

Pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Tokyo 2020 kemudian menutup perlawanan dengan kemenangan 21–19 pada perlawanan kedua, untuk menyamakan kedudukan head-to-head mereka pada 1–1.

Aaron-Wooi Yik akan bertemu Terry Hee Yong Kai-Loh Kean Hean pada pusingan kedua esok untuk tempat dalam kelompok lapan terakhir.

Pasangan Singapura itu sebelum itu menewaskan pemain Korea Selatan Kang Min Hyuk-Seo Seung Jae 21–14, 21–19.

Sementara itu, Aaron gembira dapat membalas dendam 19–21, 13–21 di Denmark tahun lalu dan berhasrat menjadikan Terry-Kean Hean sebagai mangsa seterusnya dalam kejohanan ini.

Walaupun beberapa pemain berprofil tinggi telah dihantar beramai-ramai dalam kejohanan itu, Wooi Yik percaya mereka boleh mengelak nasib yang sama, terutamanya dalam aksi esok.

Pilihan utama perseorangan wanita Akane Yamaguchi dari Jepun dan pasangan beregu campuran nombor tiga dunia Yuta Watanabe-Arisa Higashino, juga dari Jepun, adalah antara yang terkorban pada pusingan pertama setakat ini.

“Kami tidak bimbang. Apa yang penting adalah untuk kami menyusahkan pemain lain,” kata Wooi Yik kepada pemberita di zon campuran selepas perlawanan hari ini. — Bernama

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com