Thailand menjulang Piala AFF untuk rekod kali keenam

Thailand telah menjulang Piala AFF untuk rekod kali keenam.

Walaupun terikat 2–2 oleh Indonesia pada perlawanan akhir kedua di Stadium Nasional Singapura malam ini, ‘The War Elephants’, yang membelasah ‘The Garuda’ 4–0 pada perlawanan pertama Rabu (29 Dis). , memperoleh kemenangan agregat 6–2 yang mengagumkan.

Indonesia tampil sebagai pasukan yang lebih agresif kali ini, dan rembatan rendah dari luar kotak oleh pemain tengah Ricky Kambuaya pada minit ketujuh memberikan anak buah jurulatih Korea Selatan Shin Tae-yong mendahului 1–0.

Penyerang prolifik Teerasil Dangda kemudian mensia-siakan peluang keemasan untuk menyamakan kedudukan untuk Thailand, apabila percubaan kaki kanannya dari tengah kotak melepasi palang pada penghujung separuh masa pertama.

Pasukan jurulatih Brazil-Jerman Alexandre Polking menghidupkan semula permainan mereka pada separuh masa kedua, bagaimanapun, dan sepatutnya menjaringkan dua gol berturut-turut untuk mendahului.

Adisak Kraison, yang menggantikan Teerasil, menjaringkan gol untuk menyamakan kedudukan pada minit ke-54 sebelum jaringan Sarach Yooyen dari luar kotak penalti menjadikan kedudukan 2–1, dua minit kemudian.

Egy Maulana Vikri membalas satu gol untuk Indonesia dengan penyudah bersudut ketat dari sebelah kiri padang pada minit ke-80 untuk menyamakan kedudukan, tetapi masih terlalu terlambat untuk mereka bangkit semula pada ketika itu.

Thailand muncul juara Piala AFF sulung pada 1996, sebelum menyapu bersih empat lagi gelaran pada 2000, 2002, 2014 dan 2016, manakala Indonesia masih tidak dapat memecahkan ‘sumpahan’ final mereka, kerana mereka hanya berjaya menamatkan saingan sebagai naib juara lima. kali iaitu pada tahun 2000, 2002, 2004, 2010 dan 2016.

--

--

--

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Malaysia Post

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

More from Medium

Evolution of NFTs Market and Future Prospects

Zoints Weekend Wrap Up

Taking Ecom Stores From 0 To 1

HOW TO DEFEAT THE TERROR OF THE BLANK PAGE