Timbalan presiden berharap Rafizi menggesa PKR memastikan pemilihan parti bersih

Malaysia Post
2 min readApr 13, 2022

--

Rafizi Ramli hari ini menggesa partinya untuk memastikan pemilihan dalaman PKR yang akan datang bersih, mendahului tawarannya sendiri untuk jawatan timbalan presiden.

Dalam satu kenyataan, bekas Ahli Parlimen Pandan itu berkata setiap ahli perlu dibenarkan memilih pemimpin berdasarkan penilaian mereka sendiri terhadap prestasi calon dan tidak dipengaruhi oleh “panglima perang”.

“Adalah menjadi harapan saya, bermula dengan pemilihan ini, setiap ahli PKR memilih pemimpin berdasarkan penilaian peribadi mengikut prestasi dan pendirian masing-masing.

“Melalui sistem pengundian dalam talian menggunakan aplikasi itu, kuasa untuk memilih pemimpin dikembalikan kepada setiap ahli biasa dan seterusnya mengurangkan pengaruh ‘warlord’ dalam parti.

“Saya mempelawa seberapa ramai ahli PKR yang belum mendaftar sebagai pengundi dalam talian untuk berbuat demikian segera sebelum tarikh tutup pada 21 April 2022,” katanya.

Rafizi berkata sebelum ini, calon di peringkat pusat perlu berunding dengan orang ramai supaya mereka dapat menggerakkan pengikut mereka menyokong calon tertentu.

Justeru, bagi memudahkan setiap ahli PKR membuat keputusan, beliau menyeru semua calon yang bertanding kali ini menjelaskan pendirian mereka dalam dua perkara penting.

Pertama, hala tuju parti untuk tahun hadapan kepada tiga tahun, khususnya mengenai strategi kemasukan pilihan raya; dan kedua bentuk dan sumbangan kerja setiap calon yang boleh melonjakkan peluang kemenangan PKR dalam pilihan raya akan datang.

“Pilihan raya kali ini tidak seharusnya dicemari dengan emosi, serangan peribadi atau kempen yang berlandaskan ‘wahyu’.

“Saya sedar ada calon yang menyebarkan kononnya ‘menjadi pilihan presiden parti’ dan memberi gambaran bahawa jika anda tidak mengundi mereka, ia tidak setia kepada ‘institusi presiden’.

“Kempen sebegini harus dihentikan segera. Hak memilih pemimpin adalah hak individu kepada setiap ahli,” katanya.

Tegasnya lagi, pencapaian seseorang calon harus semata-mata berdasarkan rekod berdirinya sebaris dengan perjuangan parti, serta keupayaan calon menggerakkan kempen dan tindakan bagi melonjakkan kedudukan parti di mata rakyat.

Rafizi juga berkata parti itu mesti kembali mempercayai pengundi, dan bukannya mencuba sebarang jalan pintas untuk berkuasa sama ada melalui politik kerjasama, rundingan atau pangkat baharu, di bawah sebarang nama seperti “khemah besar” dengan mana-mana parti yang boleh memburukkan idealisme PKR.

Rafizi akan berdepan Setiausaha Agung Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail untuk jawatan nombor dua, manakala Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah calon tunggal untuk jawatan presiden.

Sementara itu, 17 calon telah melemparkan topi mereka di gelanggang untuk empat jawatan naib presiden, dengan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari dan Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun mengetuai senarai itu.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com