TPM Lawrence Wong membentangkan visinya untuk Singapura, berkata ‘kepercayaan terdalam’ ialah masyarakat ‘yang memberi manfaat kepada ramai, bukan sedikit’

Malaysia Post
5 min readJun 29, 2022

--

Dalam ucapan besar pertamanya yang membentangkan visinya untuk Singapura, Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong — dikenal pasti pada April sebagai pengganti Perdana Menteri Lee Hsien Loong — hari ini mendedahkan “kepercayaan terdalam” dan harapannya untuk masa depan negara, tetapi menegaskan bahawa dia “tidak boleh membuat ia berlaku dengan sendiri”.

“Saya berharap untuk melihat masyarakat dan sistem yang memberi manfaat kepada ramai, bukan sedikit; yang memberi ganjaran kepada pelbagai jenis bakat, bukan sebilangan kecil konvensional atau sempit; yang menghargai dan meraikan semua individu untuk siapa mereka dan apa yang mereka boleh capai; dan menyediakan semua peluang untuk melakukan yang lebih baik sepanjang hidup mereka,” katanya dalam ucapan sebelum dialog anjuran Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC) di mana beliau mendedahkan proses perundingan awam selama setahun yang digelar Forward Singapore.

Pada akhir dialog, Wong, yang juga Menteri Kewangan, turut bercakap tentang cara kepimpinannya berbeza daripada pemimpin Singapura sebelum ini, dengan menyatakan bahawa masing-masing perlu “menyesuaikan diri dengan keadaan dan keperluan masyarakat pada zaman mereka”. Wong berkata gaya kepimpinannya sendiri juga akan memenuhi pelbagai cabaran dan keperluan negara.

“Dengan Encik Lee Kuan Yew dan generasi pengasas pemimpin, mereka memimpin Singapura melalui zaman revolusi. Jadi sudah tentu mereka terpaksa mengamalkan gaya kepimpinan tertentu yang perlu pada masa itu,” katanya. “Sejak itu, Singapura telah berkembang. Ia adalah masyarakat yang berbeza.” Beliau berkata gaya kepimpinan juga telah berkembang di bawah bekas perdana menteri Goh Chok Tong dan penyandang PM Lee Hsien Loong.

Wong berkata keutamaannya bukan sahaja untuk memimpin tetapi untuk berkhidmat dan membantu rakyat Singapura berjaya dalam “fasa pembangunan kami yang seterusnya”.

“Dan itulah sebabnya kami memulakan latihan Singapura ke hadapan ini kerana kami mahu Singapura sentiasa menjadi negara untuk semua rakyat, bukan hanya untuk segelintir orang,” tambahnya.

Wong juga menyatakan bagaimana keadaan tidak akan menjadi lebih mudah bagi pemimpin 4G. “Apabila orang membesar dalam persekitaran kestabilan dan kemewahan, ia menjadi lebih sukar untuk berubah. Kita semakin terbiasa dengan status quo… Ini benar untuk kita semua,” katanya. “Sebab itu orang Cina berkata, ‘Kekayaan tidak melebihi tiga generasi’. Malah, terdapat variasi pepatah ini merentas semua budaya.” Seperti mendaki gunung, “semakin tinggi anda mendaki, udara semakin nipis, dan ia semakin sukar”, tambahnya.

Namun, beliau menegaskan bahawa beliau “akan melakukan segala yang saya mampu untuk memastikan Singapura kekal sebagai pengecualian”. “Saya tidak boleh menjamin selama-lamanya, tetapi pastinya dalam hidup saya,” katanya. Terdahulu dalam ucapannya, Wong berkata bahawa sudah tiba masanya untuk menyegarkan semula “kekompakan sosial” Singapura ketika negara itu mengharungi persimpangan dalam melakarkan hala tuju masa depannya.

Beliau berkata kompak sosial merujuk kepada pemahaman bersama tentang bagaimana setiap orang dalam masyarakat berhubung antara satu sama lain, dan merangkumi persoalan seperti kewajipan Kerajaan, majikan dan masyarakat antara satu sama lain serta masyarakat.

Untuk tujuan ini, Wong mengemukakan pemikirannya tentang bagaimana kompak sosial ini mungkin berkembang dalam empat bidang.

Pertama, mengenai sistem ekonomi Singapura.

Walaupun beliau berkata Singapura “mesti kekal” terbuka kepada pelaburan dan bakat global, beliau mengakui bahawa kerja pasaran bebas boleh membawa kepada persaingan yang berlebihan dan peningkatan ketidaksamaan.

“Itulah sebabnya kami sentiasa merendahkan hasil pasaran yang melampau dan menentang rejim ekonomi yang menang-mengambil-semua,” kata Wong.

Ini termasuk kekal terbuka kepada beberapa tahap persaingan dengan bakat asing, tetapi pada masa yang sama melabur banyak dalam latihan semula kemahiran bakat Singapura dan memastikan mereka tidak didiskriminasi semasa mengambil pekerja.

Kedua, Wong juga berkata bahawa meritokrasi masih merupakan cara terbaik untuk mengatur masyarakat, tetapi ia datang dengan keburukan, dengan risiko keistimewaan berakar umbi merentas generasi.

“Kita tidak boleh meninggalkan meritokrasi, tetapi saya percaya kita boleh memperbaikinya dan menjadikan kita meritokrasi yang lebih terbuka dan penuh belas kasihan,” katanya.

Ini boleh dilakukan dengan melabur lebih banyak dalam pendidikan prasekolah, terutamanya bagi mereka daripada keluarga kurang berkemampuan, supaya “keadaan kelahiran mereka tidak menentukan masa depan mereka dalam hidup”.

Pada masa yang sama, Singapura perlu terus meluaskan konsep meritnya melangkaui kelayakan akademik dan mengiktiraf bakat dalam pelbagai bidang.

Untuk mencapai matlamat ini, Kerajaan akan bekerjasama rapat dengan majikan dan kesatuan sekerja untuk memastikan pekerja diambil dan dinaikkan pangkat berdasarkan kemahiran dan prestasi dan bukan hanya kelayakan.

Ketiga, Singapura juga mesti melihat ke dalam sistem sokongan sosialnya dalam menghadapi lebih banyak turun naik pasaran pekerjaan dan cabaran seperti populasi yang semakin tua.

“Kerajaan akan mengkaji bagaimana kami boleh melakukan lebih banyak lagi untuk membantu pekerja kami menghadapi masa sukar, dan bagaimana kami boleh menyediakan penjagaan yang lebih baik untuk jumlah warga emas kami yang semakin meningkat,” katanya.

Walau bagaimanapun, ini memerlukan lebih banyak sumber dan inilah sebabnya Singapura secara kolektif perlu menentukan berapa banyak lagi yang perlu dibelanjakan oleh Kerajaan, dan berapa banyak yang bersedia dibayar oleh masyarakat untuk membiayai perbelanjaan ini.

“Kerana hanya apabila kita semua ikut serta boleh menyokong satu sama lain dengan lebih baik, terutamanya mereka yang paling lemah dalam kalangan kita, untuk mengharungi badai yang mungkin mendatangi kita,” katanya.

Akhirnya, mengenai perpaduan, Wong berkata Singapura mesti mengkaji bagaimana ia boleh menyatukan rakyatnya dan mengurus sumber secara saksama merentas generasi.

Beliau menekankan bahawa asas-asas tertentu seperti prinsip berbilang kaum “tidak boleh, tidak boleh, tidak boleh berubah”.

“Kepelbagaian kita adalah sumber kekuatan, tetapi ia juga memerlukan pelarasan berterusan untuk memastikan kita mendapat keseimbangan yang betul: untuk mengembangkan ruang bersama kita secara progresif, sambil membenarkan setiap komuniti sebanyak mungkin ruang untuk menjalani cara hidup mereka.” Beliau berkata pada masa yang sama, Singapura mesti memastikan bahawa kekompakan sosialnya mesti menyediakan bukan sahaja untuk generasi sekarang, tetapi juga mereka yang seterusnya.

“Maka walaupun kita menangani cabaran hari ini, kita mesti mempertimbangkan keperluan hari esok — kekompakan sosial yang kita jalin mestilah yang adil dan saksama merentas generasi,” katanya.

Dalam melakar jalan ke hadapan untuk merealisasikan wawasan Singapura yang menawarkan peluang “kepada semua, tidak kira siapa mereka atau apa latar belakang mereka”, kepimpinan 4G sedang melaksanakan Forward Singapore untuk mengumpulkan pandangan orang ramai.

“Kami akan melibatkan diri dengan niat baik; pertimbangkan semua idea; dan bekerjasama dengan orang ramai untuk mencapai aspirasi bersama,” katanya.

Tetapi beliau berkata bahawa perjalanan itu tidak akan mudah, kerana ia akan memerlukan Singapura untuk merenung kedua-dua aspirasi dan kebimbangannya.

“Dan untuk melihat perkara bukan sahaja dari lensa kita sendiri, tetapi juga dari lensa mereka yang mempunyai latar belakang, keperluan dan keutamaan yang berbeza daripada kita,” tambahnya.

“Jadi marilah kita berusaha untuk: Singapura yang lebih adil dan sama rata, lebih adil dan inklusif, dan Singapura yang lebih murah hati, berjiwa besar dan lebih hijau — untuk banyak generasi akan datang.” — HARI INI

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com