Umno menyuruh orang bukan Melayu ‘kembali ke pangkuan BN’

Malaysia Post
2 min readFeb 4, 2022

--

Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin hari ini menyeru pengundi bukan Melayu untuk sekali lagi menyokong Barisan Nasional (BN), kerana menurutnya hanya gabungan itu mampu menjaga keperluan politik orang bukan Melayu.

Dalam catatan Facebook, Khaled berkata pengundi harus menerima hakikat bahawa hanya dengan Umno kestabilan politik dan perkongsian kuasa — dalam kalangan semua kumpulan etnik — dalam kerajaan boleh diuruskan dengan jayanya.

“Selama 61 tahun pengundi bukan Melayu memberi kepercayaan kepada BN. Kini tiba masanya untuk kembali ke pangkuan BN.

“Walaupun BN tidak sempurna, ia lebih baik daripada Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional dalam menjamin kepentingan politik orang bukan Melayu,” kata bekas menteri besar Johor itu.

Berhubung pilihan raya negeri Johor, beliau berkata BN mesti memberi tumpuan kepada meningkatkan sokongan bukan Melayu kepada gabungan itu untuk memenangi pilihan raya.

“Kawan Umno dalam BN mesti faham perkara ini. Bahawa kemenangan mereka tidak lagi boleh bersandar kepada Umno sahaja.

“Mereka mesti tampil untuk meyakinkan pengundi bukan Melayu bahawa BN mesti dipulihkan sebagai kerajaan,” katanya.

Khaled berkata bahawa BN perlu kembali kepada “formula politik” yang benar-benar berniat untuk berkongsi kuasa dan bekerjasama dengan orang bukan Melayu, bukannya hanya “mementingkan filem olok-olok”.

“Ia bukan sekadar melantik satu atau dua wakil bukan Melayu dalam kerajaan sebagai imej kerajaan yang inklusif,” katanya.

“Masyarakat bukan Melayu adalah bahagian penting dalam kehidupan sosial, ekonomi dan politik Malaysia. Sampai bila mereka harus mempunyai perwakilan dalam kerajaan dan pentadbiran.

“Sudah tiba masanya untuk mereka menjadi sebahagian daripada kerajaan dan menguruskan negeri dan negara secara bersama-sama dengan Umnbo, parti Melayu terbesar,” katanya.

Khaled juga membidas PAS kerana terus “melemparkan ugutan, tuduhan dan bantahan” terhadap Umno.

Beliau berkata, tiada gunanya terus menghiburkan PAS, kerana Umno mempunyai pendirian yang jelas dan berhasrat untuk terus maju.

“Hanya PAS tidak tahu apa yang dimahukannya. Susah dengan mereka yang taksub dengan penceraian ini,” katanya sambil menuduh PAS tidak tahu bila mahu meneruskan.

Khaled sebelum ini telah mengejek PAS, menyifatkan parti Islam itu sebagai “pencerai bersiri” kerana banyak hubungannya yang gagal dengan parti politik lain.

Dua minggu lalu pilihan raya negeri pramatang dicetuskan di Johor selepas Menteri Besar sementara Datuk Seri Hasni Mohammad daripada Umno memohon pembubaran DUN walaupun masih memegang majoriti satu kerusi.

Suruhanjaya Pilihan Raya dijadual bermesyuarat pada 9 Februari untuk memutuskan tarikh penamaan calon dan pengundian bagi Johor.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com