Zelenskiy memberi amaran bahawa Rusia sedang mengintai negara lain selepas Ukraine

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskiy memberi amaran bahawa pencerobohan Rusia ke atas negaranya hanyalah permulaan dan Moscow mempunyai rancangan untuk menawan negara lain, selepas seorang jeneral Rusia berkata ia mahukan kawalan penuh ke atas selatan Ukraine.

“Semua negara yang, seperti kita, percaya kepada kemenangan hidup atas kematian mesti berjuang bersama kita. Mereka mesti membantu kami, kerana kami adalah yang pertama dalam barisan. Dan siapa yang akan datang seterusnya?” Zelenskiy berkata dalam alamat video lewat hari ini.

Rustam Minnekayev, timbalan komander daerah tentera tengah Rusia, dipetik oleh agensi berita negara Rusia sebagai berkata kawalan penuh ke atas selatan Ukraine akan memberikannya akses ke Transnistria, bahagian Moldova yang ditakluki Rusia yang memisahkan diri di barat.

Itu akan memotong seluruh pantai Ukraine dan bermakna tentera Rusia menolak ratusan batu ke barat melepasi garisan semasa, melepasi bandar pantai utama Ukraine Mykolaiv dan Odesa.

Kenyataan itu adalah salah satu yang paling terperinci tentang cita-cita Moscow di Ukraine dan mencadangkan Rusia tidak merancang untuk menghentikan serangannya di sana dalam masa terdekat.

Di Twitter, kementerian pertahanan Ukraine berkata komen Minnekayev menunjukkan Rusia tidak lagi menyembunyikan niatnya.

Moscow, katanya, kini “mengakui bahawa matlamat ‘fasa kedua’ perang bukanlah kemenangan ke atas Nazi mitos, tetapi hanya pendudukan di timur dan selatan Ukraine. Imperialisme sebagaimana adanya.”

Rusia berkata ia sedang menjalankan “operasi ketenteraan khas” untuk memusnahkan Ukraine dan membebaskan penduduknya daripada nasionalis berbahaya. Ukraine dan sekutu Baratnya menggelar pencerobohan Rusia pada 24 Februari sebagai perang pencerobohan yang tidak wajar.

Kementerian Luar Moldova berkata ia telah memanggil duta Moscow hari ini untuk menyatakan “kebimbangan mendalam” mengenai komen jeneral itu. Moldova adalah neutral, katanya. Moldova bulan lalu memohon untuk menyertai Kesatuan Eropah, melakar laluan pro-Barat yang disegerakan oleh pencerobohan Rusia.

Jurucakap Jabatan Negara AS Jalina Porter berkata Washington menyokong kedaulatan Moldova dengan tegas.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov enggan mengulas apabila ditanya sama ada Rusia telah memperluaskan matlamat operasinya dan bagaimana Moscow melihat masa depan politik di selatan Ukraine.

Ketika Setiausaha Negara AS Antony Blinken bertemu Perdana Menteri Ukraine Denys Shmyhal di Washington, Zelenskiy berkata sekutu akhirnya menyampaikan senjata yang diminta Kyiv.

Presiden Joe Biden berkata pada hari Khamis beliau telah membenarkan tambahan $800 juta dalam bantuan ketenteraan untuk Ukraine, termasuk artileri berat, peluru dan dron. Kanada berkata pada hari Jumaat ia telah menyediakan lebih banyak artileri berat kepada Ukraine.

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com